Ce este medicina muncii?

Medicina muncii este un domeniu al medicinei care include prevenirea, diagnosticarea și tratamentul bolilor sau accidentelor legate de activitățile de muncă.

Domeniul de aplicare al medicinei muncii este larg și traversează multe domenii, inclusiv diverse aspecte ale psihologiei sănătății muncii.

Medicina muncii are, de asemenea, responsabilitatea de a ajuta la educarea lucrătorilor cu privire la drepturile lor în legătură cu accidentele sau bolile legate de muncă.

De ce ai nevoie de medicina muncii?

Sănătatea ocupațională este necesară pentru fiecare persoană din forța de muncă. Aceasta include screening-ul înainte de angajare, formare profesională, educație și beneficii medicale.

Fără medicina muncii, orice companie ar putea angaja orice persoană „calificată” pe care o consideră că va lucra pentru ei. Acest lucru ar putea duce la multe situații periculoase care ar putea fi prevenite.

Unele dintre cele mai frecvente motive pentru care aveți nevoie de medicina muncii includ:

-Boli cauzate de expunerea chimică

-Leziuni suferite de accidente

-Leziuni cauzate de mișcare sau vibrații repetitive

-Leziuni cauzate de ridicarea sau transportarea obiectelor grele

Medicina muncii ne ajută să găsim echilibrul potrivit între viața și munca noastră. Ne oferă instrumentele și informațiile de care avem nevoie pentru a menține un echilibru sănătos și pentru a reduce riscul de accidentare profesională. Medicina muncii există de mai bine de 100 de ani, dar pe măsură ce organizațiile își extind domeniul de aplicare pentru a include lucrători digitali, este esențial să ținem pasul cu impactul acestor schimbări pe cei care lucrează în medii cu risc ridicat, cum ar fi analiza datelor, construcții, inginerie, de producție sau de asistență medicală. Înțelegând ce se poate întâmpla dacă nu ne îngrijim la locul de muncă.

Multe profesii necesită cunoștințe despre industria lor specifică, ceea ce face necesar ca acești profesioniști să înțeleagă ceea ce li se cere pentru a rămâne în siguranță.

Concluzie

Medicina muncii se concentrează în mod special pe prevenirea bolilor profesionale în toate industriile care afectează ființele umane, inclusiv mineritul, agricultura, silvicultura, industria prelucrătoare, serviciile de ospitalitate și îngrijirea sănătății. Medicina muncii oferă, de asemenea, asistență lucrătorilor care au fost răniți la locul de muncă. Acesta ajută la gestionarea tuturor aspectelor bolilor profesionale, de la diagnostic la reabilitare.

Este crucial să aveți un specialist în medicina muncii care să vă revizuiască dosarele de sănătate și să ofere îndrumări despre cum să vă protejați de efectele negative ale muncii.

Sunteți interesat  de Medicina Muncii în Ploiești? Policlinica Ploiești Euromed este aici pentru a vă oferi servicii de cea mai înaltă calitate în domeniul Medicinei Muncii. Specialiștii noștrii va stau la dispoziție pentru a se asigura că sunteți în siguranță!

 

Articole similare: