Ce este Audiometria?

Audiometria este un test medical utilizat pentru a evalua funcția auditivă a unei persoane. Acest test poate determina dacă o persoană are o pierdere auditivă și, dacă da, cât de severă este aceasta. Audiometria se efectuează de către un medic sau un alt profesionist în domeniul sănătății care are experiență în acest tip de testare.

În timpul unui test de audiometrie, pacientul va fi rugat să răspundă la diferite sunete prin apăsarea unui buton sau prin indicarea în alt mod că a auzit un sunet. Sunetele sunt adesea prezentate la diferite intensități și la diferite frecvențe pentru a evalua capacitatea de auz a pacientului în diferite gamme de sunete. Rezultatele testului sunt apoi interpretate de către medic pentru a stabili dacă o persoană are o pierdere auditivă și, dacă da, care este gradul acesteia.

Ce simptome poți avea în cazul în care ai nevoie de un test Audiometric

Există o serie de semne și simptome care pot indica faptul că o persoană ar putea avea nevoie de un test de audiometrie. Acestea pot include:

  • Dificultăți în înțelegerea vorbirii sau a sunetelor din jur
  • Senzație de sunete în urechi, cum ar fi zumzăit, sunete de țârâit sau sunete de țăcănit
  • Dificultăți în auzul unor sunete în anumite situații, cum ar fi în locuri cu mult zgomot sau atunci când se vorbește la telefon
  • Necesitatea de a ridica volumul la televizor sau radio pentru a putea auzi
  • Dificultăți în înțelegerea unor cuvinte sau sunete în mod normal ușor de înțeles

Dacă prezentați aceste simptome sau alte semne care vă fac să vă îngrijorați în legătură cu funcția dvs. auditivă, este important să vă programați o întâlnire cu un medic pentru a discuta despre posibilitatea de a face un test de audiometrie. Numai un medic poate face un diagnostic precis și poate sfătui dacă este necesar un test de audiometrie pentru evaluarea funcției dvs. auditivă.

Care sunt alternativele testului Audiometric

Audiometria este un test medical utilizat pentru a evalua funcția auditivă a unei persoane. Alternativele acestui test pot include:

  • Imitanția verbală: În acest test, pacientul este rugat să repete cuvinte sau fraze rostite de către un medic sau alt profesionist în domeniul sănătății. Acest test poate ajuta la evaluarea capacității de a înțelege vorbirea și poate indica dacă o persoană are o pierdere auditivă.
  • Testul de răspuns vocal: În acest test, pacientul este rugat să vorbească în timp ce medicul sau alt profesionist în domeniul sănătății ascultă și evaluează sunetul vocii pacientului. Acest test poate ajuta la evaluarea funcției vocale și poate indica dacă o persoană are o pierdere auditivă.
  • Testul de răspuns auditiv: În acest test, pacientul este rugat să indice în mod clar când aude un sunet. Acest test poate ajuta la determinarea dacă o persoană are o pierdere auditivă și poate furniza informații despre gradul acesteia.

Deși aceste teste pot oferi informații utile despre funcția auditivă a unei persoane, ele nu sunt la fel de detaliate și precise precum un test de audiometrie complet. Dacă aveți îngrijorări cu privire la funcția dvs. auditivă, este important să discutați cu un medic pentru a determina dacă este necesar un test de audiometrie complet.

Audiometrie în Ploiești

La Policlinica Euromed dispunem de investigații paraclinice printre care și Audiometrie. Vizitează clinica Euromed în oricare dintre locațiile Str. Zimbrului, Nr. 8, Ploiești, Prahova, România sau Str. Văleni, Nr. 39, Ploiești, Prahova, România.