Tot ce trebuie să știi despre medicina muncii

Indiferent de domeniul în care urmează să îți începi activitatea, unul dintre procesele prin care este absolut necesar să treci înainte să îți cunoști colegii și să începi treaba, este cel de medicina muncii. Dacă este primul tău loc de muncă sau pur și simplu vrei să îți reamintești toate detaliile procesului, acest articol îți va răspunde la următoarele întrebări:

- Ce este medicina muncii și de ce este necesară?

- Prin ce analize și controale trebuie să treci?

- Ce acte trebuie să ai pregătite?

Ce este medicina muncii și de ce este necesară?

Medicina muncii este ramura medicală care se ocupă de diagnosticarea, prevenția și managementul bolilor care pot afecta activitatea angajaților la locul de muncă. Fiecare domeniu de activitate are cerințe diferite, iar riscurile la care sunt expuși angajații trebuie diminuate pe cât de mult posibil. Pentru a face acest lucru, fiecare angajator, fie el din mediul privat sau public, este obligat să asigure analize medicale preliminare, dar și periodice fiecărui angajat.

Conform Hotararii de Guvern nr. 355/2007 privind supravegherea sănătății lucrătorilor, supravegherea sănătății lucrătorilor definește totalitatea serviciilor medicale care asigură prevenirea, depistarea, dispensarizarea bolilor profesionale si a bolilor legate de profesie, precum si menținerea sănătății si a capacității de muncă a lucrătorilor. (Art. 2)
Supravegherea sănătății lucrătorilor este asigurată de către medicii specialiști de medicina muncii (Art. 4).

Monitorizarea constantă a stării de sănătate a angajaților se face prin:

  • Examenul medical efectuat la angajare
  • Control medical periodic obligatoriu
  • Examen medical efectuat la reluarea activității (în situațiile în care angajatul a întrerupt activitatea pentru mai mult de 30 de zile din motive medicale)
  • Examen medical de adaptare (pentru stabilirea aptitudinilor celor care urmează să se angajeze în medii cu risc dovedit sau potențial)

Efectuarea examenului de medicina muncii este vital atât pentru angajator, cât și pentru angajat, stabilind de la început dacă cel ce urmează să se angajeze este într-adevăr apt pentru munca pe care urmează să o depună și starea lui de sănătate îi permite să își desfășoare activitatea în cele mai sigure condiții.

Prin ce analize și controale trebuie să treci?

Chiar dacă există o serie de analize de bază prin care trebuie să treci, fiecare domeniu necesită diferite proceduri suplimentare, în funcție de activitatea pe care urmează să o desfășori și gradul de risc la care te vei expune. De exemplu, cei care urmează să se angajeze în domenii în care interacționează în mod direct cu oameni sau cu produse alimentare vor fi supuși unor examinări mult mai ample decât cei din construcții sau dintr-un call center. La analize suplimentare vor fi supuși și cei a căror meserie implică un grad de risc ridicat, asigurând angajatorul că aceștia nu suferă de afecțiuni care pot fi amplificate de mediul de lucru.

Ce acte trebuie să ai pregătite?

Înainte să te prezinți la controlul pentru medicina muncii asigură-te că ai primit toate informațiile necesare de la angajator sau de la echipa de resurse umane. De obicei, tot ce trebuie să ai asupra ta este un act de identitate, dar în anumite situații trebuie să te prezinți și cu o adeverință medicală eliberată de medicul tău de familie, prin care dovedești că nu te aflii în evidență cu boli care te-ar putea împiedica să îți desfășori activitatea profesională sau care i-ar pune în pericol pe cei de lângă tine.

Concluzie

Acum că înțelegi importanța efectuării analizelor pentru medicina muncii și motivele pentru care acestea sunt necesare, tot ce îți mai rămâne de făcut este să discuți cu angajatorul și să stabiliți împreună când trebuie să te prezinți la examinarea medicală. Rezultatele vor fi trimise direct către compania la care te-ai angajat, iar dacă totul este în regulă, o să fii anunțat când este prima ta zi de lucru.