Ticul nervos

Ticul nervos

Ticul nervos
Ticul nervos

La policlinica Euromed din Ploiesti, se pot gasi remedii pentru ticul nervos.

Daca cineva din anturajul tau sau o persoana draga tie are un tic nervos, atunci este timpul sa consulte un specialist.

Iata cateva dintre manifestarile ticurilor:
– clipitul;

Ticul nervos
Ticul nervos

– scoaterea limbii;
– sarituri sau rotiri;
– atingerea gatului;
– scuturatul sau miscarea brusca a capului;
– flexari ale degetelor;
– formularea de cuvinte sau fraze in afara contextului;
– coprolalia (folosirea de cuvinte obscene).
– atingerea altor persoane;
– mirosirea obiectelor;
– gesturi obscene;
– fluturarea mainilor (gesticulare);
– plescaituri ale limbii;
– scancit sau latrat;
– respiratia profunda pe nas;
– formularea de cuvinte sau fraze in afara contextului;

Desi aceste manifestari pot fi , in anumite contexte lipsite de importanta, trebuie sa stiti ca afectiunea este cat se poate de serioasa. Oamenii de stiinta nu au reusit deocamdata sa dea un raspuns precis la intrebarea care sunt cauzele aparitiei ticurilor nervoase, insa au reusit sa descopere modalitati de gestionare corecta a bolii.

Ticurile sunt de mai multe feluri.

Prima categorie este cea a TICURILOR TRANZITORII care apar la persoanele tinere. Statisticile arata ca aproximativ 25 % dintre copiii de varsta prescolara au tic nervos. Acestea sunt caracterizate prin manifestari de 3-4 ori lunar, dar in mai putin de un an dispar. Majoritatea acestora sunt ticuri motorii, desi pot fi prezente si ticuri vocale.

O alta categorie a TICURILOR CRONICE MOTORII SAU VOCALE, a caror simptome apar pana in varsta majoratului. Durata de manifesta este de un an sau mai mult.
In unele cazuri de ticuri cronice poate fi vorba despre SINDROMUL TOURETTE, una dintre cele  mai severe forme de ticuri, caracterizat atat prin prezenta de ticuri motorii cat si vocale. Simptomele apar, de regula, dupa varsta de 5 ani.

Tratamentul ticurilor nervoase depinde de severitatea afectiunii. In multe dintre cazuri, nu este nevoie de tratament deoarece ticurile dispar de la sine. In alte cazuri, medicii pot recomanda terapie comportamentala sau tratament medicamentos sau combinatia celor doua.