Obținerea fișei medicale pentru permisul auto

Ritmul tot mai grăbit al vieții a transformat dorința tinerilor de a-și obține carnetul auto într-o necesitate, lipsa acestuia îngreunând și încetinind considerabil activitățile de zi cu zi. Dacă urmează să te înscrii la școala de șoferi, cu siguranță ai auzit deja că trebuie să treci prin câteva testări înainte să te urci la volan și să începi primele lecții de condus.

Una dintre testările prin care trebuie neapărat să treci înainte să apeși pentru prima dată pedala de accelerație este examinarea medicală. Un dosar medical complet este compus din fișa medicală auto și avizul psihologic. În continuarea acestui articol vei găsi toate informațiile necesare obținerii fișei medicale de care ai nevoie pentru a începe lecțiile de condus:

  • Ce este fișa medicală auto?
  • Când NU este obligatorie fișa auto?
  • Care sunt actele de care ai nevoie pentru a obține fișa medicală?
  • În ce constă examinare și cât durează?
  • De unde pot obține o fișă medicală pentru dosarul auto?

Ce este fișa medicală?

Fișa medicală pentru obținerea permisului auto este o dovadă emisă de o unitate medicală autorizată, prin care se demonstrează că cel care a fost supus examinării este sănătos clinic și apt din punct de vedere fizic să dețină un permis auto. Examinările medicale urmăresc identificarea afecțiunilor sau dereglărilor fizice care îl pot afecta pe candidat să conducă un autoturism în condiții de siguranță atât pentru el, cât și pentru ceilalți participanți la trafic.

 

Când NU este obligatorie fișa auto?

Există câteva situații în care fișa medicală nu este necesară pentru obținerea permisului auto. Acest document nu este obligatoriu în cazul în care solicitantul are nevoie ca permisul să îi fie eliberat din cauză că l-a pierdut, i-a fost furat, s-a deteriorat sau numele acestuia nu mai corespunde cu cel înregistrat inițial. Eliberarea unui nou permis auto nu necesită o examinare medicală în niciuna dintre aceste situații.

 

Care sunt actele de care ai nevoie pentru a obține fișa medicală?

Când te prezinți la examinarea medicală trebuie să ai la tine neapărat un act prin care să îți demonstrezi identitatea. Poți lua cu tine buletinul, pașaportul, permisul de conducere (în cazul în care îl reînoiești), viza de flotant sau cartea de alegător.

Pe lângă actul de identitate, persoanele începând cu vârsta de 60 de ani trebuie să prezinte și o adeverință de la medicul de familie cu evidența bolilor cronice.

 

În ce constă examinare și cât durează?

Examinarea medicală are ca scop testarea tuturor simțurilor și aptitudinilor fizice de care viitorul conducător auto are nevoie pentru a-și putea conduce autovehiculul în siguranță, fără a prezenta un risc pentru el sau pentru restul participanților la trafic. În general, întregul proces de examinare durează mai puțin de o oră, în timpul căreia se testează următoarele aspecte:

  • Vederea
  • Auzul
  • Funcționalitatea sistemului locomotor
  • Funcționalitatea sistemului cardiovascular
  • Tulburări Psihologice
  • Dependența de alcool, droguri sau medicamente

De unde poți obține o fișă medicală pentru dosarul auto?

Dacă te-ai hotărât că e timpul să îți începi viața de șofer sau deja ești un șofer experimentat, dar trebuie să îți reînoiești permisul auto, policlinca EuroMed din Ploiești îți pune la dispoziție servicii de examinare avizate pentru eliberarea fișei medicale auto, fiind autorizată de către Direcția de Sănătate Publică. Te așteptăm la sediul nostru de pe strada Zimbrului nr.8, Ploiești!