Guralivi in somn

GURALIVI IN SOMN

 

Guralivi in somn
Guralivi in somn

Cand vine vorba de vorbit, doamnele si domnisoarele sunt campioane incontestabile pe acest „segment de activitate”, dar nu si daca acest  lucru se petrece… in somn.

Statisticile arata ca aproximativ 4% din populatia Terrei, asta insemnand femei, barbati si copii de ambele sexe, se confrunta cu episoade de vorbit in somn. Oamenii pot deveni guralivi in somn scotand cateva sunete, cateva cuvinte sau poate fi vorba despre adevarate discursuri. De asemenea,  poate fi vorba despre cuvinte fara sens sau aproape de neinteles, despre  care nu isi va aminti niciodata la trezire, de dimineata, cel care le-a pronuntat.

Desi poate fi ceva interesant pentru partenerul de viata, care va savura fiecare litera de pe buzele vorbitorului, trebuie sa stiti ca cei care se confrunta cu astfel de episoade, au de fapt o tulburare de somn, numita somnilocvie, iar ceea ce pronunta nu are legatura neaparat cu realitatea.

Guralivi in somn
Guralivi in somn

Nu este o tulburare care sa nu o luati in serios si asta pentru ca, cel mai adesea, poate fi drept rezultat al unei vieti foarte stresante pe care o traiti. De aceea o vizita la medicul specialist va poate reda somnul si viata linistita de care aveti nevoie.

Guralivi in somn  pot fi si unele persoane care sufera de anxietate sau care s-au culcat foarte obosite, la ore tarzii, sau dupa ce au consumat excitante precum cafeaua, sucuri cu cofeina, energizante etc. In astfel de cazuri guralivii in somn se exprima prin…mormaiala fara inteles.

Episoadele de vorbit a celor guralivi in somn, sunt de obicei de aproximativ 30 de secunde, si se pot repeta pe durata somnului. Explicatia pentru reprizele de vorbit este una cat se poate de simpla.  Organismul nu este suficient de relaxat dupa o perioada in care au fost fortate limitele, in ciuda nevoii firesti de somn. Prin urmare, organismul  nu isi mai poate controla la fel de bine procesele neurologice.

Guralivi in somn
Guralivi in somn

Medicii de la policlinica Euromed sunt pregatiti sa va ajute in astfel de cazuri de tulburare de somn. Nu trebuie sa faceti decat o programare si de restul ne ocupam noi.